Trollhättan bjuder in till cykeldagar!

Var rädd och det som är du!

16:e september kl. 07.00-09.00 invigs Trollhättans aktiviteter under Europeiska Trafikantveckan vid Klaffbron! Trollhättans stad ger tips om hur du upptäcker kommunens fantastiska omgivningar från cykelsadeln. På plats finns också NTF som berättar om hur du cyklar säkrare och hur en cykelhjälm kan skydda det viktigaste man har: sina tankar, känslor och minnen.

Det är inte enbart en ökad cykling som står i fokus utan den ska också vara säker. Cyklister står för hälften av alla allvarliga trafikskador. 80 procent av de allvarliga skadorna har uppstått i en singelolycka. Har man otur kan man få en hjärnskada som aldrig läker och som förändrar den man är, förmågan att tänka och tala, minnas, lära sig nya saker, känna glädje, vrede och sorg. För att få fler att använda cykelhjälm, lanserar NTF tillsammans med komikern Marika Carlsson och musikern Daniel Adams-Ray kampanjen ”Var rädd om det som är du”.

  • Cykelhjälm minskar huvudskadorna med minst 50 procent. Men tyvärr är det många som skippar hjälmen. Det nationella målet för cykelhjälmsanvändningen är att minst 70 procent av cyklisterna ska använda hjälm år 2020. År 2019 var hjälm-användningen bland vuxna knappt 40 procent, säger Agneta Berlin, NTF Fyrbodal.

För Marika Carlsson är cykelhjälmen en självklarhet i vardagen. Nu hoppas hon inspirera fler att skydda sig själva i trafiken. Läs mer om kampanjen på: www.detsomärdu.se

  • Det är med stolthet jag medverkar i en kampanj som kan rädda liv, säger Marika Carlsson.

Kampanjen går i första hand lokalt i 10–12 kommuner där NTF finns på plats och där kommunen aktivt arbetar för att förbättra förutsättningarna för cykling genom att till exempel bygga ut cykelbanor och bygga cykelgarage. Vid olika event erbjuder NTF möjligheten att prova en hjälm. I Trollhättan bjuds du på överraskningar och ett fint erbjudande från Team Sportia. Se mer på https://detsomardu.ntf.se/ och https://www.trollhattan.se/trafikantveckan

 

Kontaktperson:

Agneta Berlin, verksamhetschef NTF FyrBoDal tel. 0733 610 356

Var rädd och det som är du!

2020-09-14