Pressmeddelande

Nu använder fler passagerare bilbältet även i stan

.

I Fyrbodal använder 97 procent bälte i framsätet. Det är något bättre än riksgenomsnittet. Nationellt ökar bältesanvändningen i tätort från 95 till 96 procent visar NTF:s årliga bältesmätning. Mätningen genomförs i landets samtliga kommuner och bygger på över 350 000 observationer. Det är i första hand passagerare som ökar sin användning. Trots den relativt höga bältesanvändningen har var tredje person som omkommer i personbil inget bälte på sig. 

 

NTF mäter bältesanvändningen i tätort där användningen är något lägre än utanför tätort. I tätort ligger användningen totalt på 96 procent samtidigt som Trafikverket redovisar cirka 98 procent användning vid ut- och infarter till tätort.

 

-Jag har svårt att förstå att det finns människor som väljer att inte sätta på sig bältet. Det är den absolut viktigaste säkerhetsdetaljen i bilen – både i framsätet och baksätet. Det kostar heller inget att ta på och tar inte många sekunder. Ett rätt använt bilbälte minskar risken väsentligt att skadas svårt eller dö, säger Kristina Nilsson, projektledare på NTF FyrBoDal.

 

För att ökningen av bältesanvändningen ska kunna anses ligga i linje med den utveckling som krävs för att nå målet med högst 220 dödade år 2020 borde den, enligt Trafikverkets analysgrupp, ligga på 97 - 98 procent idag. De lokala resultaten från NTF FyrBoDals bältesundersmätning 2019 visar att alla kommuner utom Trollhättan, Lilla Edet och Sotenäs uppfyller det kravet. I Trollhättan ligger bältesanvändningen på 96 procent, i Lilla Edet 95 och i Sotenäs (Hunnebostrand) 88 procent.

 

-Det är oroande att bältesanvändningen varierar så kraftigt. I Hunnebostrand saknar mer än var tionde bälte. Bältet räddar liv och skonar oss från allvarliga skador även i vad som kan tyckas vara lägre hastighet. Vi skulle behöva jobba mer lokalt i första hand i mindre kommuner, för att öka användningen, säger Kristina Nilsson.

 

 

Kontaktpersoner:

Kristina Nilsson, projektledare NTF FyrBoDal, 0733-61 03 54

Agneta Berlin, verksamhetsansvarig NTF FyrBoDal 0733-61 03 56

 

Checklista bältesanvändning

 

  • Använd bältet. Även vid korta resor. De allra flesta olyckor sker i låg fart nära hemmet.
  • Axelbandet över bröstet, så nära halsen som möjligt. Det säkrar rätt vinkel på bältet så att det sitter mot de skelettdelar som bäst kan klara den kraft som uppstår vid en kollision. Om du har bältet för långt ut mot axeln eller under armen kan det knäcka revbenen som i sin tur skadar hjärta och lungor.
  • Höftbandet mot låren. Det nedre bandet ska sitta under höftkammarna ner mot låren, inte över magen. Om bältet sitter över magen kan det tränga in i buken och orsaka inre blödningar.
  • Sträck bältet en extra gång. Bältet ska dras åt när du har satt det på dig. Ju närmare kroppen, desto bättre skydd ger bältet.

 

 

 

Nu använder fler passagerare bilbältet även i stan

2019-11-19